Állandó teljesítményű csőfűtés

Legelső feladatként a szükséges teljesítményt kell meghatározni. Egy csőfűtés teljesítmény igénye függ a cső méretétől, a hőszigetelés vastagságától és a környezeti hőmérséklettől. A táblázat segítségével az 1 m csőre szükséges teljesítmény határozható meg. Mivel a szükséges teljesítmény függ a hőszigetelés típusától és egyéb tényezőktől (pl. szélsebesség) a táblázat csak iránymutatásul szolgál. A ΔT a külső és a tartandó hőmérséklet különbsége (pl. -15 °C külső és + 5 °C tartandó hőmérsékletnél a ΔT=20).

Csőfűtés táblázat

Csövek fűtésére a DEVIflex 10T fűtőkábel ajánlott. Nagyméretű fém csövekhez használható még a DEVIflex 18T típus, vagy kapható csőbe rakható változat a DEVIaqua DTIV-9.
A táblázat azt mutatja, hogy a teljesítmény függvényében hány méter kábel szükséges 1 méter csőre

Deviflex csőtáblázat

Teljesítmény számolás

Példa DEVIflex 10T fűtőkábellel: 20 m 1” csövet kell elfagyás ellen védeni, 10 mm-es hőszigeteléssel, különböző külső hőmérsékleten. A méretezési táblázat alapján meghatározott teljesítménnyel számolunk. Mindhárom esetben a DEVIflex 10T, 10 W/m teljesítményű kábel kerül a 20 m csőre, a hőigénynek megfelelő módon:

DEVIflex 10T fűtőkábel

Vezérlési lehetőség

A beépített fűtőkábelek vezérlésére a DEVIreg™ termosztátok a legalkalmasabbak. A termosztátok tartozéka a hőmérséklet érzékelő, amit a csőre kell rögzíteni. A készülék a csőhőmérséklet alapján kapcsolja a fűtést.

Devireg 330

Szerelés, rögzítés

A fűtőkábelt teljes hosszában öntapadó alumínium szalaggal kell a csőre rögzíteni. Műanyag csöveknél a jobb hő eloszlás érdekében fűtőkábel alá is célszerű szalagot rakni.

Nagyobb csőhálózatok fűtését célszerű hosszabb fűtőkábelekből összeállítani. Kisebb leágazásoknál – külön kábel fektetése helyett – javasolt a kábelt oda-vissza fektetni, még ha a teljesítmény igény nem is indokolná. A leszigetelt csövekre 5 méterenként figyelmeztető feliratot kell elhelyezni.
Elektromos fűtőkábel figyelmeztető jelzés

Öntapadó alu-szalag
Jellemző rögzítési módok

Jellemző rögzítési módok a szükséges teljesítmény függyvényében, állandó teljesítményű fűtőkábelekkel

Legfontosabb tudnivalók a szereléssel kapcsolatban

A kábelek nem vághatók el, nem hosszabbíthatók meg, nem keresztezhetik egymást. A fűtőkábelek szigetelési ellenállását és ohmikus ellenállását a fektetés előtt és után is meg kell mérni. A fűtőkábelek -5°C környezeti hőmérséklet alatt nem fektethetők. A kábelhez mellékelt szerelési útmutató egyben a garancialevél is, ezt a fektetéskor kell kitölteni.

Garancia terméktől függően 2-20 évig jár, további információt a garancia tájékoztatók között talál.

Fontos információk a szereléssel kapcsolatban