Kültéri lépcsők fűtése

A fűtendő felület meghatározása

Átlagos lépcsőkre jellemzően 4-5 szál kábelt kell a képen látható módon lefektetni. A lépcső élénél hornyot kell vágni a kábelnek. A kábeleket DEVIfast™ szalaghoz lehet lefogatni, majd a rögzített kábelre kerülhet a ragasztó/beton réteg. A kábeltávolság tipikusan 5-7,5 cm.

Lépcsők fűtésére a konfekcionált, hidegvéggel szerelt DEVIsafe 20T fűtőkábeleket ajánljuk. A fűtőkábel kéteres, így csak az egyik végét kell a betápvezetékre kötni.

Lépcsők fűtése

Teljesítmény számolás

Példa: 1 m szélességben kell egy 10 lépcsőfokból álló lépcsőre fűtőkábelt rakni, egy lépcsőfokra 4 szál kábel helyezhető. 1 m x 4 szál x 10 fok = 40 m + a függőleges részre kb. 1,5 m kábel. A DEVIsafe 20T, 42 m hosszúságú konfekcionált kábel lesz megfelelő.

Vezérlési lehetőség

A beépített fűtőkábelek vezérlésére a DEVIreg™ termosztátok a legalkalmasabbak. Alapvetően kétféle megoldás közül lehet választani: hőmérséklet alapján történő kapcsolás, illetve hőmérséklet és nedvesség alapján történő kapcsolás. A csak a talaj hőmérséklete alapján vezérelt fűtés száraz hidegben is üzemel, ezért manuális beavatkozás szükséges. DEVIreg™ 850 szabályozóval a rendszer teljesen automatikusan, nedvesség és hőmérséklet együttes mérésével, csak fagyveszély kialakulásakor kapcsol.

Devireg 850

DEVIreg 850 központi egység

DEVI talajérzékelő

Masszív előre beépíthető tok + digitális, kombinált érzékelő (nedvesség és hőmérséklet)

Szerelés, rögzítés

A fűtőkábelek rögzítésére a legtöbb esetben DEVIfast™ szalag használata ajánlott. A horganyzott fémszalaggal egyenletes kábel-távolság tartható 2,5 cm-es osztással. A szalagokat egymástól 50-100 cm-re kell lerögzíteni. Fémhálóhoz, beton vasaláshoz műanyag kábelkötöző is használható.
A táblázatban az egyes kábelek négyzet-méterenkénti teljesítménye látható adott kábeltávolságnál.

Kábeltávolság táblázat

Legfontosabb tudnivalók a szereléssel kapcsolatban

A kábelek nem vághatók el, nem hosszabbíthatók meg, nem keresztezhetik egymást. A fűtőkábelek szigetelési ellenállását és ohmikus ellenállását a fektetés előtt és után is meg kell mérni. A fűtőkábelek -5°C környezeti hőmérséklet alatt nem fektethetők. A kábelhez mellékelt szerelési útmutató egyben a garancialevél is, ezt a fektetéskor kell kitölteni.

Garancia terméktől függően 2-20 évig jár, további információt a garancia tájékoztatók között talál.

Fontos információk a szereléssel kapcsolatban