Önszabályozó csőfűtés

Csőfűtésre önszabályozó fűtőkábel is használható. A kábel speciális tulajdonsága, hogy a külső hőmérséklet függvényében változtatja a teljesítményét, vagyis minél hidegebb a környezet hőmérséklete a kábel annál nagyobb teljesítménnyel fűt. Ha emelkedik a hőmérséklet, a kábel teljesítménye lecsökken.

Önszabályozó fűtőkábel fektetése

A közhiedelemmel ellentétben az önszabályozó kábel nem kapcsolja ki magát, ezért a vezérléséhez hőmérséklet alapján kapcsoló termosztát mindenképpen ajánlott. Az önszabályozó fűtőkábel tetszőleges hosszúságúra szabható, a betáp kábel csatlakoztatása  zsugorcsöves összekötő készlettel (csatlakozó + végzáró) történik, csak egy hőlégfúvóra van szükség hozzá.

Önszabályozó fűtőkábel

Önszabályozó fűtőkábel kiválasztása csőfűtésre

A táblázat alapján meghatározzuk a teljesítmény igényt, és a színkód alapján az  kábelválasztó táblázatból kiválasztjuk a megfelelő típust: Piros: DEVI-Pipeguard 25W/m 10°C-on, Zöld: DEVI-Pipeguard 15W/m 10°C-on Kék: DEVI-Pipeguard 10W/m 10°C-on.

Deviflex csőtáblázat

Kábelválasztó táblázat

Csőfűtés táblázat

Az önszabályozó fűtőkábelek méterre kaphatók. Létezik azonban gyárilag szerelt, dugvillával ellátott DPH-10 típus. Teljesítménye 10W/m + 10°C-on. Előnye azonnal felhasználható, nincs szükség villanyszerelőre.

DPH-10 konfekcionált önszabályozó fűtőkábel

Vezérlési lehetőség

A beépített fűtőkábelek vezérlésére a DEVIreg™ termosztátok a legalkalmasabbak. A termosztátok tartozéka a hőmérséklet érzékelő, amit a csőre kell rögzíteni. A készülék a csőhőmérséklet alapján kapcsolja a fűtést.

Devireg 330

Szerelés, rögzítés

A fűtőkábelt teljes hosszában öntapadó alumínium szalaggal kell a csőre rögzíteni. Műanyag csöveknél a jobb hő eloszlás érdekében fűtőkábel alá is célszerű szalagot rakni.

Nagyobb csőhálózatok fűtését célszerű hosszabb fűtőkábelekből összeállítani. Kisebb leágazásoknál – külön kábel fektetése helyett – javasolt a kábelt oda-vissza fektetni, még ha a teljesítmény igény nem is indokolná. A leszigetelt csövekre 5 méterenként figyelmeztető feliratot kell elhelyezni.
Elektromos fűtőkábel figyelmeztető jelzés

Öntapadó alu-szalag
Önszabályozó fűtőkábel fektetése

Az önszabályozó kábelből általában 1 szálat kell a csőre rögzíteni.

Legfontosabb tudnivalók a szereléssel kapcsolatban

A kábelek nem vághatók el, nem hosszabbíthatók meg, nem keresztezhetik egymást. A fűtőkábelek szigetelési ellenállását és ohmikus ellenállását a fektetés előtt és után is meg kell mérni. A fűtőkábelek -5°C környezeti hőmérséklet alatt nem fektethetők. A kábelhez mellékelt szerelési útmutató egyben a garancialevél is, ezt a fektetéskor kell kitölteni.

Garancia terméktől függően 2-20 évig jár, további információt a garancia tájékoztatók között talál.

Fontos információk a szereléssel kapcsolatban