Kültéri fűtés aszfalt burkolatban

A fűtendő felület meghatározása

Egy kültéri felületfűtésnél első feladat a fűtendő rész meghatározása. Pl. egy autóbehajtó esetén lehet akár a teljes felületet, csökkentett szélességet, vagy akár nyomsávfűtést is alkalmazni. A kiválasztott mód jelentősen befolyásolja az energiaigényt és a bekerülési költséget.

Fűtés térkő burkolatban
Fűtés aszfalt burkolatban

Nyomsáv fűtése aszfalt alatt

Aszfalt burkolat alá a speciális DEVIasphalt DTIK-30 fűtőkábel használható. A konfekcionált, hidegvéggel szerelt fűtőkábel külső köpenye rövid ideig ellenáll a magas hőmérsékletnek. A fűtőkábel kéteres, így csak az egyik végét kell a betápvezetékre kötni. A kábel csak 400V-os kivitelben kapható

Tipikus rétegrendek meglévő szerelőbetonra, vagy tömörített aljzatra történő fektetéshez:

Fűtés aszfalt burkolatban - rétegrend

Teljesítmény számolás

Alkalmazható fűtőkábelek: a burkolat típusának megfelelő teljesítmény igényt (W/m²) kell a fűtendő felülettel (m²) megszorozni. Az így kapott teljesítményt kell egy, vagy több fűtőkábellel beépíteni. Pl. 21 m² felület fűtése aszfalt burkolatban, a szükséges teljesítmény 300 W/m². A szükséges összteljesítmény 6300W. Ebben az esetben 3 db 70m hosszúságú, 2160W teljesítményű tekercs szükséges.

DTIK-30 fűtőkábel

Vezérlési lehetőség

A beépített fűtőkábelek vezérlésére a DEVIreg™ termosztátok a legalkalmasabbak. Alapvetően kétféle megoldás közül lehet választani: hőmérséklet alapján történő kapcsolás, illetve hőmérséklet és nedvesség alapján történő kapcsolás. A csak a talaj hőmérséklete alapján vezérelt fűtés száraz hidegben is üzemel, ezért manuális beavatkozás szükséges. DEVIreg™ 850 szabályozóval a rendszer teljesen automatikusan, nedvesség és hőmérséklet együttes mérésével, csak fagyveszély kialakulásakor kapcsol.

Devireg 850

DEVIreg 850 központi egység

DEVI talajérzékelő

Masszív előre beépíthető tok + digitális, kombinált érzékelő (nedvesség és hőmérséklet)

Szerelés, rögzítés

A fűtőkábelek rögzítésére a legtöbb esetben DEVIfast™ szalag használata ajánlott. A horganyzott fémszalaggal egyenletes kábel-távolság tartható 2,5 cm-es osztással. A szalagokat egymástól 50-100 cm-re kell lerögzíteni. Fémhálóhoz, beton vasaláshoz műanyag kábelkötöző is használható.

A legegyszerűbb és legkönnyebb megoldás a tekercsben lévő fűtőszőnyeg alkalmazása, amivel rendkívül gyorsan elvégezhető a beépítés. Ezt a tekercset igény szerint elkészítjük Önnek.

A táblázatban az egyes kábelek négyzet-méterenkénti teljesítménye látható adott kábeltávolságnál.

DEVIfast rögzítőszalag
Kábeltávolság táblázat

Legfontosabb tudnivalók a szereléssel kapcsolatban

A kábelek nem vághatók el, nem hosszabbíthatók meg, nem keresztezhetik egymást. A fűtőkábelek szigetelési ellenállását és ohmikus ellenállását a fektetés előtt és után is meg kell mérni. A fűtőkábelek -5°C környezeti hőmérséklet alatt nem fektethetők. A kábelhez mellékelt szerelési útmutató egyben a garancialevél is, ezt a fektetéskor kell kitölteni.

Garancia terméktől függően 2-20 évig jár, további információt a garancia tájékoztatók között talál.

Fontos információk a szereléssel kapcsolatban