Kültéri fűtés beton burkolatban

A fűtendő felület meghatározása

Egy kültéri felületfűtésnél első feladat a fűtendő rész meghatározása. Pl. egy autóbehajtó esetén lehet akár a teljes felületet, csökkentett szélességet, vagy akár nyomsávfűtést is alkalmazni. A kiválasztott mód jelentősen befolyásolja az energiaigényt és a bekerülési költséget.

Fűtés beton burkolatban
Fűtés beton burkolatban
Fűtés beton burkolatban

Beton burkolatba a konfekcionált, hidegvéggel szerelt fűtőkábeleket ajánljuk. A DEVIsafe 20T és DEVIsnow DTCE-30 típusok kéteres, a DEVIbasic DSIG-20 pedig egyeres fűtőkábel, vagyis a DEVIsafe és DEVIsnow (DTCE-30) kábelek végét nem kell visszavinni a kiindulási ponthoz, azonban a DEVIbasic (DSIG-20) kábel mindkét végét a hálózatra kell kötni.

Tipikus rétegrendek meglévő szerelőbetonra történő fektetéshez

230V, vagy 400V feszültségre

400V feszültségre

Fűtés beton burkolatban - rétegrendek

Tipikus rétegrendek egybeöntött beton burkolatba vashálóra szerelve:

230V feszültségre

400V feszültségre

Fűtés beton burkolatban - rétegrendek

Teljesítmény számolás

Alkalmazható fűtőkábelek: a burkolat vastagságának megfelelő teljesítmény igényt(jelen esetben: 260 W/ m²) kell a fűtendő felülettel (m²) megszorozni. Az így kapott teljesítményt kell egy, vagy több fűtőkábellel beépíteni. Például 11 m hosszú 2 x 50 cmes nyomsáv fűtésére beton burkolatban kb. 2860 W szükséges (260W x 11 nm). Egy DEVIsafe 20T 152 m hosszú 3035 W teljesítményű fűtőkábel ebben az esetben megfelelő.

Fűtés beton burkolatban

Vezérlési lehetőség

A beépített fűtőkábelek vezérlésére a DEVIreg™ termosztátok a legalkalmasabbak. Alapvetően kétféle megoldás közül lehet választani: hőmérséklet alapján történő kapcsolás, illetve hőmérséklet és nedvesség alapján történő kapcsolás. A csak a talaj hőmérséklete alapján vezérelt fűtés száraz hidegben is üzemel, ezért manuális beavatkozás szükséges. DEVIreg™ 850 szabályozóval a rendszer teljesen automatikusan, nedvesség és hőmérséklet együttes mérésével, csak fagyveszély kialakulásakor kapcsol.

Devireg 850

DEVIreg 850 központi egység

DEVI talajérzékelő

Masszív előre beépíthető tok + digitális, kombinált érzékelő (nedvesség + hőmérséklet)

Szerelés, rögzítés

A fűtőkábelek rögzítésére a legtöbb esetben DEVIfast™ szalag használata ajánlott. A horganyzott fémszalaggal egyenletes kábel-távolság tartható 2,5 cm-es osztással. A szalagokat egymástól 50-100 cm-re kell lerögzíteni. Fémhálóhoz, beton vasaláshoz műanyag kábelkötöző is használható.

A legegyszerűbb és legkönnyebb megoldás a tekercsben lévő fűtőszőnyeg alkalmazása, amivel rendkívül gyorsan elvégezhető a beépítés. Ezt a tekercset igény szerint elkészítjük Önnek.

A táblázatban az egyes kábelek négyzet-méterenkénti teljesítménye látható adott kábeltávolságnál.

DEVIfast rögzítőszalag
Kábeltávolság táblázat

Legfontosabb tudnivalók a szereléssel kapcsolatban

A kábelek nem vághatók el, nem hosszabbíthatók meg, nem keresztezhetik egymást. A fűtőkábelek szigetelési ellenállását és ohmikus ellenállását a fektetés előtt és után is meg kell mérni. A fűtőkábelek -5°C környezeti hőmérséklet alatt nem fektethetők. A kábelhez mellékelt szerelési útmutató egyben a garancialevél is, ezt a fektetéskor kell kitölteni.

Garancia terméktől függően 2-20 évig jár, további információt a garancia tájékoztatók között talál.

Fontos információk a szereléssel kapcsolatban